2013-04-21

Navisworks Model Compare

Burcu'nun sorusu:

"Patron Merhaba,

Navisworks de iki dosya (Dosyalar aynı dosyanın içinde ceiling editini değiştirdim, duvar sildim, kapı sildim) arasında compare yaptığımda rengine göre değişikliğin çeşiti her seferinde farklılık gösteriyor.
Id ye göre ve geometriye göre farklı compare'ler yaptım.
Birinde sarı olan diğerinde kırmızı oluyor.Helpinde renklerin tanımı var ama tutarsızlık oluyor.
Bu konuda araştırabileceğim kaynak dosya yada video varsa çok sevinirim.
Bu arada sorunun cevabını merakla bekliyom.

İyi çalışmalar..."

Karşılaştığım bir tutorial hatırlamıyorum. Zaten bu konular daha çok projeciler tarafından bilindiği için pek tutorial olacağını da zannetmiyorum.

Navisworks'ün gösterdiği renklerde bir tutarsızlığa ben rastlamadım. Sorunun yaklaşımında olduğunu düşünüyorum. Biraz bu tool'un kullanım amacını anlatayım, bir iki de tüyo vereyim, konuyu halledelim.

Öncelikle bu tool'un adının "Compare" olması kafalarda biraz karışıklığa sebep oluyor. Özellikle Revit alt yapısı olanlar bunu Revit'in "Compare Models"'i ile kıyaslıyor. Senin de hazırladığın test ortamı tam Revit "Compare Models"lik olmuş.


A.rvt isimli ilk dosya

B.rvt (Kapı ve Duvar silinmiş, Ceiling edit'i değişmiş.)

Revit CompareModels

Yukarıda görüldüğü gibi "Compare Models" değişiklikleri ne kadar güzel veriyor. Hatta dikkat ederseniz iki duvarı da veriyor. Birine B.rvt'de yok diyor. Öbürüne ise değişti diyor.
Bu kıyaslamanın raporunu da alabiliyoruz. Modelleme ile ilgili kıyaslamaları bu tool ile yapmamız en iyi yoldur.

Gerçek hayatta başlıca iki sebepten model compare yapıyoruz.
1) Internal: Modele hakim olmak için. (Çok bariz)
2) Standartlar gereği. (Bunu açalım)

ProjectWise kullanmış olan ekibim hatırlasın. Ne yapıyorduk? Modeller "Work in Progress" çalışılıyor daha sonra Interface/Responsible ve BIM onayı alınca Read-Only olarak Hindistan ve Filipinler'deki diğer disiplinlerle paylaşılıyordu. Aynı işlemi onlar da yapıyordu.

Yukarıdaki senaryo içerisinde bir örnek vereyim.
Mesela Mimari grup tasarımının başında kolon kiriş gibi statik elemanları modelledi. Daha sonra "Konunun Sahibi"(disiplin değil, kontratta o konu kimin işi ise) Mimari Modeli kullanarak modellemeye başladı ve statik modelini yayınladı.

İşte bu noktada Mimari Grup "Ay kolonları çıkarsak mı çıkarmasak mı?" diye düşünmez.
Standartlar çok nettir. Gruplar tasarım amaçlı placeholder (Hayri bu kelime senin için) modeller yapabilir.
Fakat "Konunun Sahibi" (Originator) yayın yaptığı anda modellerinden bu elemanları çıkartmak ve derhal revizyon yayınlamak zorundadırlar.

İşte tutorial dünyasının dışında, gerçek hayat projelerinde "Model Compare" koordinasyon grupları tarafından bu amaçla kullanılır. Gelen modeller tek tek, eleman eleman incelenip internal ve external commentler (hatırlayın) verilir.

Gelelim Navisworks'e. Copyright'li tarifimi yineleyeyim hemen. "Navisworks ham dataya sopayla dalma aracıdır." Sopayla tek tek dalınır. (Koordinasyoncular gibi..)

Peki ya Mimari Revit ile çalıştı. Statik Tekla ile, MEP AutoCad MEP kullandı?
Navisworks için fark etmez! O bir çekiçtir. Herşey onun için çividir! (Bu lafı daha önce de kullanmamış mıydım ben yahu?)


Navisworks Compare'e bu mantıkla bakın. Help'inde yazanları tekrarlamayacağım.
"Find Differences In" tarafında teker teker gidin! (En azından hakim olana kadar.)
Results'ta önce "Save as Selection Sets" ile başlayın. (Var/Yok ları yakalayabilmek için.Compare:Unmatched diye geçer.)
Daha sonra "Save each difference as Set"'i ekleyin. Mesela yukarıdaki örneğimize bu seçenek tek başına seçili ise silinmiş elemanlar için Set oluşturmaz. Çünkü olmayan bir duvarla var olan bir duvarın farkı olmaz.
Bunun gibi Set oluşturmayan sorgular yine de bizi uyarmak için o an ki ViewPoint'te Appearance değişikliği yapar. Unutmayın Appearance ViewPoint'te tutulur. Selection Set'te değil.
Gerekiyorsa Home > Project > Reset All > Appearance yapıp resetleyin.
Peşinde olduğumuz renkler değil elemanlar! Ve tabi elemanları da manalı Selection Set'ler ürettirerek yakalayacağız.
"Remove old results" kalsın. Silinmemesini istediğiniz eski selection set'leri Rename yapmanız yeterli.

Ve bir de bu işlemleri yaparken Comments'i mutlaka açın.(Yine comment dedim. Galiba Serkan'ın haklılık payı var :)
Az bilinen birşeydir. Zaten onun için herkesin aklı karışır.
Compare tool'u yarattığı Selection Set'lere sorguda neden o elemanları yakaladığını Comment olarak koyar. Bunları inceleyince herşeyini çözersiniz.

Ben Compare yapacağımda Selection Tree, Sets, Comments ve Properties açarım. Önce dosyaları compare ederim. Gerekirse Selection Tree'de alt Class'larda Compare'e devam ederim.

Herkese iyi Koordinasyonlar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder